Alumni coachen alumni

‘Ik toe ben aan bewuste stappen in mijn carrière. Waar ik tot nu toe ben meegevaren met wat langskwam, heb ik nu behoefte om meer zelf het stuur te pakken en een koers te kiezen waar ik vol kracht voor kan gaan. Hoe pak ik dat aan?’ Alumni helpen alumni. Verslag van het eerste Coachcafé.

Een coach en drie alumni

Eline heeft zich opgegeven voor dit eerste Coachcafé voor Leidse alumni dat op 19 november in het Leidse Stadscafé  Van der Werff werd gehouden. Ze zat er aan een tafeltje met een coach (een oudere alumnus)  en drie andere jonge alumni met een vraag. In drie rondes met wisselende deelnemers kwamen aan de orde: wat is ieders talent, wat is ieders droom, en wat is de eerste stap op weg naar verwerkelijking van die droom? Wat heeft  de avond Eline opgeleverd?


Droom concreet formuleren

Eline, afgestudeerd in de pedagogiek en werkzaam bij een hogeschool. ‘Ik weet nu wat mijn droom is: ik wil een centrum opzetten voor mensen met een ontwikkelingsbehoefte waar ik dan interventies op kan plegen op een integratieve manier.’ Wow, dat is heel veel pedagogisch jargon...Wat bedoelt ze concreet? Dat formuleren was het advies dat ze in de derde ronde meekreeg als eerste stap: een concrete, compacte omschrijving maken van haar droom in de vorm van een korte pitch en daar een publiek voor vinden.

Anderen inschakelen

‘Ik werk in een callcenter maar wil graag een baan die meer in de richting ligt van mijn opleiding psychologie.’ Hoewel Joost nog geen concrete stap voor ogen heeft, vindt hij wel dat hij iets verder is gekomen. ‘Ik besef nu dat je het niet alleen moet willen doen, dat je afhankelijk bent van anderen. En dat je er open voor moet staan om je visie te delen.’


Twee sporen volgen

Luna is al een paar jaar op zoek naar een startersfunctie die bij haar opleiding arbeids- en ontwikkelingspsychologie past. Hoe en waar moet ze zoeken? ‘In plaats van mailen vaker de telefoon pakken en vragen stellen over de vacature, was het advies dat ik kreeg.’ Maar haar droom is iets heel anders: werken met kwetsbare vrouwen waarbij muziek, dans en spiritualiteit met elkaar worden verbonden. Ze is enkele linkedIn contacten rijker en beseft dat droom en werk vooralsnog twee sporen zullen blijven.

Veel jong talent

De coaches zijn allemaal enthousiast over de avond. In een kort rondje klinkt het: Ik heb genoten, het was gaaf, mooi, bijzonder, leuk, ik krijg hier energie van… Een van hen is Maria van der Sluijs (foto rechts), alumna van rechten. Ze bouwde het bedrijf TMF op en is nu commissaris bij een aantal ondernemingen. ‘Ik vond het heel erg leuk. Ik heb veel jong talent gezien dat nog op zoek is. De methode, in drie rondes naar een concrete stap, is erg goed. Ik hoorde twee typen vragen. Sommige jongeren willen wat anders maar weten nog niet precies wat. Het grootste deel weet dat nu beter. Anderen weten wel wat ze willen maar niet hoe ze er moeten komen. Zo’n avond als deze lost niet alles op maar geeft energie, een boost om in actie te komen. Deze jongeren weten dat ze niet moeten gaan zitten wachten tot er iets langs komt.’


Ware passie gevonden

Een andere coach is Carla Leutscher. Ze studeerde medische informatica maar ontdekte haar ware passie toen ze trainingen ging geven. Ze volgde een opleiding Jungiaanse psychologie en is nu ‘Talentexpert’: ze helpt mensen hun talent op te sporen, hun passie te herkennen. (‘En ja, iedereen heeft een passie, al is het soms even zoeken!’) Leutscher straalt puur plezier uit. ‘Ik vond deze avond héérlijk  Deze generatie  doet me wat, echt. Ze zijn pro-actief en zoveel bewuster dan wij waren. Prachtig om te zien!’

Levend LinkedIn

De avond eindigt met een ‘Levend LinkedIn’. Allemaal in een kring gaan staan en dan: ‘Kom maar op met jullie vragen!’ En het gaat los: wie kent iemand die in de marketing zit, wie kent copywriters, wie kent China-experts of hulpverleners die zich richten op autisme, wie weet een ingang in een start up op farmaceutisch gebied, wie kent iemand die bij RIVM of TNO werkt? Iedereen krijgt antwoord, zo werkt een netwerk.


De Wet van Sinterklaas

Tot slot wat peptalk door de begeleiders van het Coachcafé: 'Deel je droom, gebruik je netwerk, vraag of je een keer langs mag komen, vertel iedereen waar je naar op zoek bent. De Wet van Sinterklaas geldt en die luidt: ‘De vraag je die je niet stelt wordt nooit beantwoord.’

 

Aan het Coachcafé van de Universiteit Leiden namen 35 jonge alumni en 12 coaches deel. Op de wachtlijst staan nog eens 35 alumni, en nog meer coaches lopen zich warm. Een volgende Coachcafé, wederom in Leiden, is in voorbereiding. Het concept is ontwikkeld door het bedrijf Blik-opener dat ook deze avond begeleidde.

(20 november 2014 - CH)

Laatst Gewijzigd: 20-11-2014